sobota, 31. julij 2010

četrtek, 29. julij 2010

sreda, 28. julij 2010

Oil on canvas- olje na črno platno




Slikanje na črno platno ni nič težje in manj zabavno, kot na belo. Le platno je potrebno kakšen dan prej pobarvati s črno akrilno in pustiti, da se popolnoma posuši. Jaz sem uporabil platno, ki sem ga "popackal" z akrilnimi barvami enkrat poprej, pa mi slika ni uspela. Črna pač vse prekrije.

Ker slikam v wet-on-wet tehniki, je bilo potrebno platno "razmočiti" pred slikanjem. Tokrat sem uporabil mešanici zelene in modre, kot je razvidno iz prve slike. Potem sem čopič dodobra namazal z belo barvo in jo nanesel na svetlo podlago z nežnimi križ-kraž gibi. Na drugi sliki žal ni vidnih pravih barvnih odtenkov, v resnici je nastala nežno modro-zelena podlaga, ki prikazuje jutranjo meglico, skozi katero prodira sončna svetloba.
Na tej podlagi je nastala skromna poglaga dreves v ozadju, travnatih gričkov in bistrega hudournika. Na koncu sem sliko popestril s tremi drevesi, ki v ospredju rasejo malo poudarjeno.

Bistvo vsega je pravilno izbrana barva na podlagi, saj potem z nanosi vrhnjih slojev prihaja do mešanja barv in novih lepih odtenkov.
Takšno slikanje je res veselje...


(Oil on black canvas)

ponedeljek, 26. julij 2010

Oil on canvas

Kako je nastala moja prva (no tretja) slika v olju na platnu...

Velikokrat sem želel poskusiti naslikati kakšno »pravo« sliko in »prave« slike so prav v tehniki olja na platno. Pa mi pogum tega ni dopuščal, saj se z znanjem še ni nihče rodil. Ker pa sem samouk in precej zadržan, da bi se poskusil v kakšnem od mnogih tečajev, sem pač odlašal in odlašal in …

Dokler nisem naletel na Boba Rossa - http://www.bobross.com/ . Naletel le virtualno, saj je žal že pokojni. No, tudi Bob je imel učitelja Billa Alexandra - http://www.alexanderart.com/ . Bil sem presenečen, s kano lahkoto so ustvarjali slike in to v pičlih 25-tih minutah.

Pa sem poskusil. Enkrat, drugič in tretjič si že drznem postaviti na ogled moj tako rekoč prvenec v slikanju z oljem na platno.

Rad bi delil z vami, kako je slika nastajala, zato sem tudi posnel vmesne faze nastajanja.





Tako, kot me je poučil Bob, sem pripravilplatno s plastjo razredčene bele barve. Uporabljal sem izključno le barve, ki jih je priporočal Bob (mislim na odtenke, saj si za začetek nisem drznil kupiti njegove malo dražje kolekcije) in tudi čopiče, čeprav si sprva nisem mislil, da lahko s čopiči, ki sem jih do zdaj uporabljal le za pleskanje stanovanja, ustvariš sliko.

Na beli podlagi so nastali veliki, gosti oblaki, polni vlage.


Pod njimi so se pojavili volovi, ki obetajo zanimivo nadaljevanje.




Morje se je spenilo in samo čakaš lahko, kje se bo pojavil surfer.


No, surferja ni bilo, so se pa valovi razbili ob skale na peščeni plaži.




Slika res ni umetniški presežek, sam način slikanja pa mi je predstavljal veliko veselja, pa čeprav sem se vedno »bal« olja in platna. Odločil sem se, da bom še velikokrat »kopiral« Boba in ga poslušal in mu sledil, preden bom stopil na svojo pot in s tehniko Wet-on-wet ustvaril kaj po svoje.